Piwo czarne domowej roboty

0
51 odsłon

Przepis na piwo czarne domowej roboty

Składniki:

  • 1 l jęczmienia
  • 25 dag cukru
  • 2 dag chmielu
  • 2 dag drożdży
  • 11 l wody

Opis:

  1. Zarumienić jęczmień na blasze na jasnobrunatny kolor.
  2. Zemleć w młynku do kawy.
  3. Gotować w 6 l wody 3 godziny.
  4. Ugotować chmiel w 2 litrach wody, cukier w 3 l wody.
  5. Wszystko zmieszać, gdy oziębnie przecedzić, dodać wyrośnięte drożdże.
  6. Po 24 godzinach ponalewać do butelek, zostawić trochę miejsca.
  7. Zakorkować i wstawić do zimnej piwnicy.
  8. Po tygodniu piwo nadaje się do spożycia.

    Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

    Share.

    About Author

    Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

    Leave A Reply